TOP termékek

Megrendelés előtt kérjük érdeklődj aktuális készletünkről!

Blog

iOS14

2020.09.22 20:00

Az iOS14 kifejezetten sok változást hozott az iOS-be. Talán csak azoknak kell csalódniuk, akik egy teljes újratervezésre vágynak, hiszen a felület radikális átszabására ezúttal sem került sor. Ettől eltekintve viszont számos érdekes, és főként hasznos újdonsággal bővült a repertoár, mutatunk néhányat.

 

Talán a legszembetűnőbb, a Widgetek.

Az Apple éveken át ragaszkodott a külön oldalon rögzített egyen-widgetekhez, de innentől vége a szigorúságnak, az új változataikat oda tesszük, ahová csak akarjuk. A cupertinóiak ráadásul kicsit fel is turbózták az opcióinkat az intelligens paklinak hívott megoldással, amivel több widgetet egymásra halmozva lapozható ablakokat kreálhatunk.

Kép a képben

Az iPad után végre az iPhone-ra is megérkezett. A kép a képbennel a videós appokat zsugoríthatjuk össze és helyezhetjük el a kijelzőn, ha éppen valami mással is foglalkoznánk. A PiP aktiválásához elég csak elindítani egy videót valamelyik támogatott alkalmazásban, és a Főképernyőre visszasuhintva, vagy Home gombos készülékeken a gombot megnyomva automatikusan megtörténik a tartalom kicsinyítése.  A kép a képben funkció fejlesztői támogatást igényel, tehát egyelőre még nem élvezhetjük minden videós appban. A YouTube-ról viszont nem érdemes álmodozni, a PiP ott csak prémium funkcióként lesz elérhető, ingyen még böngészőből sem működik.

Koppintás a hátlapon

A készülék hátoldalának dupla és tripla koppintásával is adhatunk parancsokat a telefonunknak. Ehhez a Beállítások/Kisegítő lehetőségekbe navigálva ki kell választanunk az Érintés menüpontot, majd legörgetve a Koppintás hátul opciót. Itt már szabadon konfigurálhatjuk, hogy mi történjen a kopogtatás hatására.

Hívások kicsiben

Az iPhone-on eddig bármit csináltunk is, bejövő hívás esetén kénytelenek voltunk abbahagyni, mert az ilyenkor megjelenő felület elfoglalta az egész képernyőt. Ennek most vége, hiszen az iOS 14-ben a hívásértesítések aktív kijelzőn egy kicsinyített ablakon futnak be, amivel könnyedén fogadhatjuk, figyelmen kívül hagyhatjuk, vagy elutasíthatjuk őket.

Appok installálás nélkül

Az új rendszer egyik nagy trükkje, hogy lehetővé teszi az appok egyes funkcióinak használatát az adott alkalmazás telepítése nélkül. Az alkalmazások ilyenkor kis kártyákon jelennek meg, amiket többek között QR-kódok, linkek, vagy Safari bannerek is aktiválhatnak. A funkcióhoz fejlesztői támogatás szükséges, azaz nem az Apple-ön múlik, hogy mennyire lesz elterjedt.

forrás:ithon.hu