TOP termékek

ÉRTÉKESÍTÉS:
SZERVIZ:

Megrendelés előtt kérjük érdeklődj aktuális készletünkről!

Blog

iPhone 15 széria

2023.09.17 21:39
iPhone 15 széria

Vártuk a csodát, hát megjött a nagy hírrel az Apple: bejelentették az új iPhone 15-öket

Itt vannak az új iPhone-ok, előbb az olcsóbbak

A kedd esti eseményen először a két új alapmodellt mutatták meg, a 6,1 hüvelykes kijelzős iPhone 15-öt és 6,7 hüvelykes iPhone 15 Plust. Ezek első látásra is szembetűnő újdonsága, hogy megkapták a dinamikus szigetet: ez az a megoldás, mellyelaz Apple látványos értesítéskezeléssel teszi elfogadhatóvá, már-már örömtelivé, hogy még mindig nem tudja a képernyő alá rejteni az előlapi kamerát és a Face ID arcfelismerés működéséhez szükséges érzékelőket. (A Dynamic Island a tavalyi, 14-es szériában csak a Pro modelleknél volt jelen.) Hogy miért lehet jó és érdekes, azt egyszerűbb megmutatni, mint magyarázni, íme az Apple első tálalása tavalyról.

Szintén a képernyőhöz kapcsolódó, de már hardveres változás, hogy erős napfényben a csúcsfényerő 2000 nitre is felkúszik, ez az órákhoz hasonlóan az iPhone-nál is az olvashatóságot segíti.

Új a kamera, melynek fő egysége 48 megapixelesre fejlődött (f/1.6). A bejelentés alapján úgy tűnik, a változásokat némi túlzással legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni: az iPhone 15 (Plus) megkapjaaz iPhone 14 Pro kamerás képességeit.

©

Szoftveres újítás, hogy a portrék egyrészt még látványosabban néznek majd ki az Apple ígérete szerint, illetve az eddiginél egyszerűbben elkészíthetők: nem is kell átkapcsolni portrémódra, az iPhone 15 érzékeli, ha ember, kutya vagy macska releváns pozícióban van a képen, és automatikusan portréként készíti a fotót, a jellegzetes bokeh effekttel.

Az iPhone 15 (Plus) a tavalyi Pro modellek A16 Bionic processzorát kapja, tehát aki idén az olcsóbb mobilok közül választ, az egy év lemaradásban lesz – ám ezt a mindennapok során aligha fogja érezni, esetleg a kifejezetten hardverigényes játékok esetében.

Az új iPhone-ok végre megkapták a minden más okostelefon – illetve az Apple összes többi fontos terméke által is – használt USB-C töltést.

Ez nem a vállalat jófejségén múlt, hanem az Európai Unió szabályozásán, ám ennek említése valahogyan kimaradt az Apple bemutatójából. Az viszont elhangzott, hogy mára már minden okostelefon-gyártó régóta alkalmazza, tehát legalább innovációként nem akarja eladni a cég azt, ami nem az.

© 

És az Apple eddigi legütősebb mobiljai: az iPhone 15 Pro és Pro Max

Az USB-C természetesen a Pro modelleknek is sajátja. És ezeknél is 6,1 hüvelykes (Pro) és 6,7 hüvelykes (Pro Max) képernyőméret közül lehet választani.

A Pro modellek eddig rozsdamentes acélból készültek, az iPhone 15 Pro (Max) azonban már titánumból. Ez már ránézésre is kifejezetten elegáns megjelenést eredményez, már csak azért is, mert a képernyő körüli káva is minden korábbi (apple-s megoldásnál) vékonyabb lett.

©
©

Történelmi változásnak tekinthető, hogy az idei Pro modelleknél a közkedvelt, kétállású némító-hangosító gombot egy olyan akciógombra cserélte az Apple, melynek funkcióját a felhasználó maga határozhatja meg. Lehet, hogy ez csak elsőre tűnik jó ötletnek – láttunk már visszatáncolást az Apple-nél. Néhány nap/hét használat után mindenki eldöntheti majd magának.

Az viszont objektív előnyökkel jár majd, hogy az Apple letette az asztalra az okostelefonos világ első 3 nanométeres csíkszélességgel készülő chipjét: az A17 Pro lapka, melyre így 19 milliárd tranzisztor fért, elődjénél 10 százalékkal gyorsabb teljesítményt ígér, és az Apple szerint ezzel a világ leggyorsabb mobilprocesszora.

©

A grafikai vezérlő kifejezetten érezhetően realisztikusabb látványvilágot ígér a játékokban. Erről például a Capcomnál és a Ubisoftnál is például olyannyira meggyőződtek, hogy több, eddig kizárólag konzolokra megjelentetett játékot most kiadnak majd iPhone-ra is: hamarosan érkezik a Resident Evil és az Assassin’s Creed franchise-ok iPhone-os megtestesülése, de nem ám mobilra butított formában. A kiadók ígérete szerint ezek natív konzolminőségű játékok lesznek.

Miután az idei alapmodellek lényegében megkapták a tavalyi Prók kamerás képességeit, az idei Prókat is előrébb léptette az Apple. Fejlettebb lett a 48 megapixeles optika, az Apple ígérete szerint ennek leglátványosabb jelét a gyengébb fényviszonyok között készített képeket láthatjuk majd. A kameraszett egységei között váltogatva a fókusztávolságot a felhasználó maga szabályozhatja majd (24/28/35 mm).

©

A kizárólag a legnagyobb, iPhone 15 Pro Max modellbe szerelt ötszörös optikai zoom mellett elérhető 120 mm-es távolság pedig kétségtelenül izgalmas várakozást teremt az első gyakorlati tesztekhez.

Forrás: www.hvg.hu